Välkommen till Styrsö Bratten

Styrsö Bratten är centralpunkten i Södra Skärgården. Här finns vårdcentral, folktandvård, äldreboendet Styrsö Hemmet, samt ett stycke upp på ön högstadieskola med centralbibliotek. Bane Bratten kallades platsen ursprungligen. Namnet kommer av det branta berg som vi kan se utmed gångbryggan i norr. Styrsö Bratten erbjuder en mycket god hamn med lä för de flesta vindar. Det är då inte konstigt att här har bedrivits varierande verksamheter. Under 1700-talet och tidigt 1800-tal låg här trankokeri och sillsalteri och det påstods att här bedrevs ”skumraskaffärer” av ett par galna köpmän.

Den kända Madam Öberg sägs ha fortsatt affärsrörelsen under lång tid, ända in på 1860-talet. Hon startade även gästgiveri med kägelbana och lockade därmed hit öns tidiga turism. Denna verksamhet väckte intresse för Styrsö hos Göteborgs bättre bemedlade samhällsskikt. Snart var Styrsö Bratten ett badparadis med flera hotell och restaurang med plats för över 500 sittande gäster. Här erbjöds både varma och kalla bad. Och öns allmoge erbjöd mot ersättning, turisten en skärgårdsseglats. Det uppfördes ett stort antal ”grosshandlarvillor” och tillsammans med all övrig bebyggelse satte detta en prägel på Bratten som vi ännu till viss del kan se spåren av.

Verksamheten som fick namnet Styrsö Havsbad, ansågs ”stökig” och tillståndet att servera alkohol drogs in av Styrsö Kommunfullmäktige, varpå den ”stabila” grund som alkoholen gav, rämnande. Skärgårdens missionsförsamling tog över driften men med samma dåliga lönsamhet. 1969 eldades hotell, restaurang och en del övrig bebyggelse upp. Det skulle byggas villor och ”dagis” på platsen. Kanske är du sugen på ett bad. Då väljer du gångbryggan utmed berget och strax är du framme vid Styrsö kallbad, med bryggor och liten sandstrand för barnen. Efter endast några minuters promenad från hamnen finner du Arbores-skog. En skogsplantering som anlades sent 1800-tal, detta för att, som det hette, försköna den kala ön.

Tjugo minuters promenad från Bratten via Styrsö kyrkby tar dig till Hallsvik med sina genuina sjöbodar. Lägg därtill en kvarts promenad och du är på Styrsö Tången med sin mycket täta bebyggelse. Tången var ursprungligen öns fiskhamn. Önskar du en promenad i Styrsös utmarker tar du dig mot Styrsö Skäret. Där kan du välja naturstigar i lummig grönska eller vandring utmed stranden. Oavsett så ges du möjligheten att på återvägen ta dig upp till Styrsös hösta punkt, Stora Rös. .

Text: Frank Engelbrektsson

Kulturvandring på Styrsö – få en inblick i Styrsö Kustsjukhus 60-åriga historia

Ni vandrar söder ut genom Kungsparken. Parken fick namnet efter Kung Oskar II:s besök på Styrsö kustsjukhus 1902. Ni fortsätter promenaden och vägen möter på nytt vattnet där Långesandsbron visar sig i söder. Bron som förbinder Styrsö och Donsö har fått sitt namn efter den långa sandstrand och det grund vatten som sträcker sig mellan Styrsö Bratten och Styrsö Skäret. Ni passerar strax en grå villa på höger sida. Den var tidigare den kände chefredaktören på Göteborgs-Posten, Harry Hjörnes sommarbostad. Här i trädgården satt han och skrev sina Små, Små ord av kärlek, som publicerades varje lördag på tidningens ledarsida. Igelkotten, koltrasten, strandskatan och hunden Truls var ofta återkommande och invävda i Harrys koserande.

På er vandring utmed stranden kommer ni fram till det gamla sjukhusområdet. Då Kustsjukhuset lades ned 1950 togs det i bruk som vårdhem, en verksamhet som med tiden blev opassande i den gamla sjukhusmiljön. 1980 revs den pampiga sjukhusbyggnaden för att ge plats för nytt dagcenter och utmed stranden uppfördes gruppbostäder. Det är dessa långsmala byggnader ni nu har på er högra sida. Fortsätt förbi avtaget till Långesandsbron och snart är ni vid en informationstavla där en 60-årig sjukhushistoria presenteras.

Fortsätt nu efter stranden tills ni kommer fram till naturstigarnas hänvisningsskyltar. På en liten informationstavla kan ni ta del av sjukhusets sätt att lösa alla sina transporter.

Vänd så åter. Pensionat Skäret driver sin verksamhet i den enda kvarvarande sjukhusbyggnaden. Byggnaden uppfördes på 1930-talet som personalbostad. Gå uppför backen, passera dagcentralen, eller gör ett besök in i Företagarnas hus, här finns bland annat kläder att köpa.

Då ni rundar hörnan av dagcentralen finner ni ytterligare information om kustsjukhuset. Det är vid Svea Lunds stig. Följ denna stig uppför trapporna, förbi dammen och vidare upp genom skogen. Strax innan ni kommer fram till Korsedammen tar ni av till höger och följer den snitslade stigen upp till utsiktsplatån. Här på berget stod ett vindkraftverk som du kan läsa mera om på informationstavlan.

Med den vida utsikten från Fiskebäck i norr och Tistlarna i söder och där emellan ett panorama över Donsö slår ni er ned vid bordet och avnjuter den medhavda fikan.

För att avsluta vadringen tar ni stigen utmed Korsedammen, över grusplanen och vidare ned mot Bratten på vägen med namn Brattenskogen.

För informationen svarar Stigfinnarna/Frank Engelbrektsson

Karta och information kan ni hämta på Bratten’s Wärdshus – Välkomna!

Öppettider

Vänligen boka bord ifall ni önskar äta efter kl.18:00

Söndag – Torsdag 11.00 – 20.00
Fredag & Lördag 11.00 – 21.00

Tidtabell spårvagn